Τι εστί... ταλέντο;

"Το φυσικό χάρισμα, η εξαιρετική ικανότητα σε κάτι, που διαθέτει κάποιος εκ γενετής" αυτό σημαίνει ταλέντο σύμφωνα με τον Γ. Μπαμπινιώτη. Στην πράξη, όμως τι σημαίνει ταλέντο; Πως ξεχωρίζουν τα... ταλέντα και πως γίνονται νούμερο 1 στον κόσμο; Με... αφορμή το Γερμανικό Όπεν, όπου το σήκωσε ένα... παιδάκι 16 χρονών (Φαν Ζεντόνγκ) το greektabletennis αναρωτιέται τι είναι ταλέντο και γιατί οι άλλες χώρες βγάζουν τόσα ταλέντα, τόσους πρωταθλητές κι εμείς όχι;




Και φυσικά δεν μιλάμε μόνο στο πινγκ πονγκ, αλλά γενικότερα! Στο ποδόσφαιρο δεν έχουμε βγάλει ούτε έναν πρωτοκλασάτο, έστω δευτεροκλασάτο παίκτη. Οταν μία χώρα παίζει ένα άθλημα τόσο πολύ, όπως οι Ελληνες... ποδόσφαιρο, πως γίνεται τόσα χρόνια να μην έχουμε βγάλει έναν υπερπαίκτη!

Ακόμη και στο μπάσκετ είμαστε πρώτοι στο... χωριό, καθώς οι παικταράδες μας Σπανούλης, Φώτσης κι όσοι δοκίμασαν στο ΝΒΑ δεν έπιασαν! Στην Ευρώπη, βέβαια, έχουν σαρώσει τους τίτλους...

Τι κάνουμε λάθος; Προφανώς είναι το DNA μας, το σύστημά μας και φυσικά ο τρόπος που δουλεύουμε! Εμείς θεωρούμε έναν αθλητή 23 χρονών... ταλέντο, ενώ στην ίδια ηλικία ο Μέσι είχε σαρώσει τις χρυσές μπάλες.

Είναι φως φανάρι ότι η δουλειά που γίνεται στις μικρές ηλικίες και πιο συγκεκριμένα στο δικό μας το άθλημα δεν είναι η σωστή! Βέβαια για να μην κατηγορούμαι μόνο τους προπονητές και αθλητές και το σύστημα με τα σχολεία και τα φροντιστήρια δεν βοηθάει!

Στην Κίνα, την Αμερική, την Γαλλία υπάρχουν τα αθλητικά σχολεία! Εκεί όπου πηγαίνουν μόνο οι καλύτεροι και προπονούνται από το πρωί έως το βράδυ! Γι αυτό και βλέπεις ότι οι αθλητές του πινγκ πονγκ στην Κίνα στα 20 παίζουν... παπάδες, ενώ οι Ευρωπαίοι στα... 30!

Από εκεί και πέρα σίγουρα φταίει και η πειθαρχεία, το πάθος για διάκριση που έχουν σ' αυτές τις χώρες, εν αντιθέσει με τη δική μας! Το πάθος μας για... καφέ, ξεκούραση και καλοπέραση αργά ή γρήγορα όλους τους... διακατέχει και η σκληρή δουλειά σιγά- σιγά ελαττώνεται...

Γιατί θα ήταν... ανόητο να σκεφτεί κανείς ότι δεν έχουμε ταλέντα... τρόπο να τα βγάλουμε δεν έχουμε!

Υ.Γ. Τώρα όπως λέει και ο επιστημονικός μας συνεργάτης Αντώνης Μαλινάκης αν ο Φαν Ζεντόνγκ είναι... 16 χωρίς τα καλοκαίρια είναι άλλο θέμα, το ζητούμενο είναι πως το παιδί παίζει... παπάδες σε τόσο μικρή ηλικία και γενικότερα τα κινεζάκια βγαίνουν με την... σέσουλα! 

3 σχόλια:

  1. Ο φαν ζεντόνγκ είναι 16 στα 17 καρατσεκαρισμένο! Εξάλλου δεν έχει και κάποιο συμφέρον άλλωστε να κρύψει την ηλικία του. Κάποτε τα μικρά σε ηλικία ταλέντα τα "ανεβάζανε" άνω των 16 για να συμμετέχουν στους ολυμπιακούς. Λογικά να το σκεφτούμε δεν έχει κάποιο συμφέρον ώστε να παρουσιάζεται μικρότερος απότι είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο για τα ταλέντα, πρέπει να αλλάξουμε μαζικά νοοτροπία ως λαός και να σκεφτόμαστε πιο μακροχρόνια ταυτόχρονα αλλάζοντας το σύστημα αξιοποίησης των νέων παιδιών. Ο σάντος είναι ο 1ος προπονητής στα χρονικά που ασχολείται και με ακαδημίες μικρών ηλικιών και έχει οργανώσει το κατάλληλο δίκτυο. Δυστυχώς όπως και πολλά άλλα πράγματα, ο αθλητισμός έχει γίνει τσιφλίκι ορισμένων παραγόντων με συμφέροντα που το μόνο που τους νοιάζει είναι η προσωπική προβολή και τα γρήγορα εύκολα/κέρδη.

    Μόνο στο μπάσκετ μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ανταγωνιστικοί και με παίκτες εξελίξιμους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α και συγχαρητήρια για το μπλογκ !! είναι πολύ καλή προσπάθεια, εύχομαι όσο περνάει ο καιρός να το κάνετε ακόμα μεγαλύτερο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή