Πόσο σημαντικό είναι το σέρβις;

Σίγουρα πολλοί δυσανασχετείτε όταν αντιμετωπίζετε κάποιον με δύσκολο σέρβις.Σε όλους αρέσει να "ανοίγεται" ο πόντος και να ξεκινάνε τα λεγόμενα rally όμως το μυστικό δεν είναι εκεί.Η αρχή κάθε πόντου συχνά προσδιορίζει την πορεία του. Δυστυχώς στην χώρα μας δεν ‘’δουλεύουμε΄΄ τόσο πολύ σε αυτόν τον τομέα.Συγκρίνοντας τους Έλληνες αθλητές με τους ξένους πάντα υστερούσαμε στις δύο πρώτες μπαλιές...




Το παν είναι η προετοιμασία του πόντου! Εάν είσαι δυνατός στο ξεκίνημα του πόντου τότε γνωρίζεις πως πρόκειται να εξελιχθεί αυτος. Πράγμα που σε καθιστά αυτόματα σε πλεονεκτική θέση.Αυτό βέβαια απαιτεί δουλειά και δεν είναι καθόλου εύκολο. Συν τοις άλλοις,οι πόντοι που κερδίζεις είναι πιο ξεκούραστοι.

 Το σέρβις είναι ένα πράγμα που μπορείς να το δουλέψεις μόνος σου.Χρειάζεται ώρες πρακτικής και η επανάληψη σε βοηθάει να γίνεσαι καλύτερος.Όταν δοκιμάζεις ένα σέρβις προσπαθώντας να βάλεις πολύ φάλτσο στο μπαλάκι είτε πλάγιο κάτω είτε πάνω, αυτό που πρέπει να προσπαθείς είναι το μπαλάκι να έχει επαφή με τη ρακέτα σου όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα.Με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι περιστροφές που μπορείς να δώσεις στην μπάλα.Επίσης,ο καρπός σου πρέπει να είναι χαλαρός ώστε να έχεις καλύτερη αίσθηση σε αυτό που προσπαθείς να επιτύχεις.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης, να κοιτάς την τρίτη αναπήδηση στο μπαλάκι όταν προσπαθείς να εκτελέσεις ένα σερβίς.Κατά τη διάρκεια της προπόνησης σε ένα "μικρό" σέρβις  το ιδανικό είναι η τρίτη αναπήδηση της μπάλας να είναι στην κόχη του τραπεζιού.Το αποτέλεσμα είναι ο αντίπαλος να μην μπορεί να προαποφασίσει πως θα απαντήσει σε αυτό το σέρβις γιατί στον ελάχιστο χρόνο που έχει να αντιδράσει σκέφτεται "μήπως το σερβίς είναι έξω;" .Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει οπότε δεν μπορεί να σου ‘’κλέψει’’ την επίθεση.Από την άλλη,η απάντηση κοντά στο φιλέ σε ένα τέτοιο σέρβις δυσκολεύει διότι έχεις αυξήσει την απόσταση από το φιλέ οπότε αποκτάς πλεονέκτημα.

Στο γρήγορο σέρβις πρέπει να προσέχεις δύο πράγματα.Πρώτον,το μπαλάκι πρέπει να το χτυπάς τη στιγμή που αρχίζει και πέφτει και φτάνει στο ύψος του φιλέ.Έτσι καταφέρνεις το γκελ που κάνει να είναι χαμηλό και να περνάει ίσα ίσα πάνω από το ύψος του φιλέ.Σέρβις στα οποία το μπαλάκι έρχεται σε επαφή με τη ρακέτα κατά την άνοδο είναι αντικανονικά σύμφωνα με τις οδηγίες της ITTF.Δεύτερον,το πρώτο γκελ στο δικό σου μισό τραπέζι πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην τελική γραμμή(προς τα εσένα).Δηλαδή όσο πιο μακριά από το φιλέ.Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορείς να δώσεις μεγαλύτερη ταχύτητα στη μπάλα και να επιτύχεις το δεύτερο γκελ να είναι στην άσπρη γραμμή στο μισό τραπέζι του αντιπάλου.Ο συνδυασμός αυτών των πραγμάτων συνθέτουν ένα πολύ καλό άσσο.

Τελευταίος παράγοντας αλλά εξίσου σημαντικός,είναι το μέρος που σημαδεύεις σε κάθε σέρβις.Παραδείγματος χάρη εκτελείς ανάποδο κοντό σέρβις παράλληλα.Η απάντηση που θα πάρεις κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα θα είναι από το κέντρο ως το ντράιβ σου.Αυτό συμβαίνει διότι είναι πολύ δύσκολο με το συγκεκριμένο φάλτσο να πάρεις απάντηση στο ρεβέρ σου.Εσύ πρέπει να είσαι έτοιμος και να περιμένεις το μπαλάκι μεταξύ κέντρο και ντράιβ για μία δυνατή επίθεση.Αντίστοιχα εκτελώντας κάτω πλάγιο σέρβις προς τη μικρή διαγώνιο του ρεβέρ του αντιπάλου η πιθανότητα είναι η απάντηση του να είναι μεταξύ κέντρου και ρεβέρ σου.

Ξεκίνα νωρίτερα για την προπόνηση ώστε να έχεις χρόνο να κάνεις προπόνηση στο σερβίς.Ακόμα και 15 λεπτά τη μέρα θα σε ωφελήσουν περισσότερο από ότι νομίζεις.Είναι καλύτερο η προπόνηση στο σέρβις να γίνεται στην αρχή όταν το μυαλό και το σώμα είναι ξεκούραστα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου