Προπόνηση με... χειρότερους!


Πρόλογος 

Ωραία τα αστεία, το χιούμορ, ο χαβαλές, αλλά στο greektabletennis θα ασχολούμαστε και με πιο… σοβαρά θέματα. Όλοι θέλουμε να παίζουμε πινγκ πονγκ και να βελτιωνόμαστε! Να ανεβαίνουμε επίπεδο και να βγάζουμε καλές νίκες!  Γι αυτό κι από σήμερα στην ειδική αυτή στήλη θα μιλάμε και θα γράφουμε για τεχνικές και το πώς η προπόνησή μας θα γίνει πιο… ποιοτική!



Από σήμερα λοιπόν θα ανεβάσουμε επίπεδο στην προπόνησή μας και πως θα ξεπεράσουμε κάποια (τα πιο συχνά προβλήματα) που αντιμετωπίζουμε.

Σε αυτή τη στήλη θα μπορεί να γράψει οποιοσδήποτε προπονητής θέλει ένα άρθρο, που αφορά βέβαια τις ασκήσεις, τις παρατηρήσεις και τον τρόπο βελτίωσης των αθλητών!

Προπόνηση με χειρότερους!

Πολλοί παραπονιούνται όταν δεν έχουν αθλητές ίδιου ή καλύτερου επιπέδου για να κάνουν προπόνηση. Οπότε όταν συμβαίνει αυτό συνήθως ‘’χαβαλεδιάζουν’’ κατά τη διάρκεια της προπόνησης και ουσιαστικά περιμένουν πότε θα περάσει η ώρα μέχρι να τελειώσει η προπόνηση.Η αλήθεια είναι όμως ότι ακόμα και από χειρότερους παίχτες έχεις κάτι να κερδίσεις…

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να κάτσεις και να σκεφτείς τι μπορείς να ‘’πάρεις’’ από τον καθένα! Θα πρέπει να προσαρμόσεις την προπόνηση σου αναλόγως με ποιον παίζεις. Οι ασκήσεις που θα κάνεις δεν θα πρέπει να είναι τόσο στη διάρκεια(αν υποθέσουμε ότι ο αθλητής χαμηλότερης δυναμικότητας δεν είναι όσο καλός είσαι εσύ σε αυτό) αλλά στο πώς θα ΄΄τελειώνεις΄΄ τον πόντο.

Αρχικά, στις ασκήσεις χωρίς σερβίς (λεγόμενες και τάπα-τάπα) θα πρέπει ο ασθενέστερος αθλητής να κινείται στο τραπέζι όλο και λιγότερο. Μία τέτοια άσκηση για παράδειγμα είναι με σταθερό μπλοκ ρεβέρ ή ντράιβ να σε κινεί σε όλο το πλάτος του τραπεζιού. Έτσι μειώνεται η πιθανότητα να χάνει συχνά την μπάλα αφού του πετάς σε ένα σταθερό σημείο. Αυτό που θα κερδίσεις εσύ είναι να γίνεις καλύτερος στην διάρκεια μέσα στον πόντο και στη μετακίνηση των ποδιών.


Βάλε την «έκπληξη» στο παιχνίδι! Δοκίμασε ασκήσεις οι οποίες θα περιέχουν κάποιες μπαλιές τις οποίες δεν θα γνωρίζεις από πριν σε ποιο σημείο θα είναι.Για παράδειγμα ρεβέρ-κέντρο-ρεβέρ-κέντρο ή ντράιβ.Στον αγώνα δεν γνωρίζεις καμία μπαλιά σε ποιο σημείο θα σου έρθει οπότε οι ασκήσεις με έκπληξη είναι πολύ σημαντικές.Μην το παρακάνεις μόνο με την έκπληξη γιατί στο τέλος θα χάσεις το νόημα της προπόνησης το οποίο είναι να χάνεις τη μπάλα όσο το δυνατόν λιγότερο σε τέτοιες ασκήσεις!

Όσο αφορά τις ασκήσεις από σερβίς,έχοντας απέναντι σου έναν ασθενέστερο παίχτη,θα πρέπει να δουλέψεις πολύ στο πως θα τελειώνεις τον πόντο.Αυτό μπορεί να γίνει είτε με ένα πολύ καλό άνοιγμα ή με ένα δυνατό πρώτο σπιν.Μην διστάσεις να δοκιμάζεις δυνατά χτυπήματα στην προπόνηση επειδή μπορεί να έχεις μεγάλη φύρα. Αυτό είναι και το νόημα της προπόνησης άλλωστε. Δοκίμασε δυνατά χτυπήματα που θα σου αποφέρουν άμεσους πόντους.Ενδεικτικά,μπορείς να σερβίρεις κοντά στο φιλέ με απάντηση κοντά στο ντράιβ ή έξω στο ρεβέρ. Δοκίμασε δυνατό άνοιγμα ή ρεβέρ σπιν. Σίγουρα στο τέλος της προπόνησης θα νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στα χτυπήματα σου.

Έτσι η προπόνηση σου σίγουρα δεν πάει χαμένη και έχεις ένα κίνητρο να δοκιμάζεις κάποια πράγματα τα οποία δεν δοκίμαζες συχνά έως τώρα.Tέλος, μην παραπονιέσαι όταν το μπλοκ του συναθλητή σου είναι στραβό ή ψηλό!Στον αγώνα θα πάρεις ακριβώς τέτοιες μπαλιές οπότε όταν θα τις έχεις αντιμετωπίσει στην προπόνηση θα είσαι πλέον έτοιμος!

Υ.Γ. Μην ξεχνάτε τόσα χρόνια ότι ο Καλλίνικος Κρεάνγκα έκανε πάντα προπόνηση με χειρότερους παίκτες από το επίπεδό του, αλλά ήταν μέσα στους καλύτερους!

Α.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου