Πότε θα σταματήσει αυτό το... καρκίνωμα με τα σερβίς;


Οι διαιτητές μας που αγαπάνε το
άθλημα και θα πρέπει να βοηθήσουν
κι αυτοί περισσότερο!!!
Αγωνιστική δράση για τους έφηβους και τις νεανίδες σε όλη την χώρα είχαμε αυτό το Σαββατοκύριακο. Πολλά παιχνίδια, μεγάλα ντέρμπι, νεύρα, λύπες, αλλά και χαρές ήταν τα συναισθήματα που είδαμε από τους μικρούς σταρ. Εμείς, όμως, που χάσαμε για ένα χρόνο το εφηβικό (!!!!) πήγαμε σαν φίλαθλοι να δούμε τα ματς και στο τέλος... απογοητευτήκαμε!


Φυσικά δεν έφταιγε η εικόνα των παιδιών, καθώς έγιναν πολλές ματσάρες κι εκπλήξεις, αλλά το γεγονός ότι η ανομία στην Ελλάδα καλά κρατεί! Τι εννοούμε; Μα φυσικά το πολύκροτο και χιλιοειπωμένο θέμα με τα παράνομα σερβίς!

Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο... απροχώρητο, καθώς σχεδόν σε κάθε τραπέζι έβλεπες ένας από τους δύο (στην καλύτερη περίπτωση) να κάνουν παράνομα σερβίς (σ.σ. είτε τα κρύβουν με το χέρι ή πετάνε το μπαλάκι πίσω και τα κρύβουν με το σώμα ή δεν πετάνε καθόλου την μπάλα). Βλέπετε η αίγλη της νίκης, από ό,τι φαίνεται, είναι πιο σημαντική από το αθλητικό ιδεώδες. Και μάλιστα σε ένα άθλημα που ΚΑΙ ΚΑΛΑ φημίζεται για το fair play, καθώς αν πάρεις ένα τυχερό πόντο (σ.σ. sorry) ζητάς συγγνώμη. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, καθώς ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ που μόλις έχουν ξεκινήσει τον αθλητισμό κρύβουν ή δεν πετάνε το μπαλάκι.

Ο γίγας Ζαφείρης
Ο στόχος προφανώς είναι να κερδίσουν πιο εύκολα. Εχουμε ακούσει πολλές φορές προπονητές να δίνουν οδηγίες στους παίκτες τους να κρύβουν το σερβίς, αφού στην Ελλάδα κανείς δεν τους τιμωρεί! Το θέμα, όμως, έχει ξεφύγει, καθώς οι μικροί σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποθρασυνθεί και ή σε ειρωνεύονται ή σου δίνουν την αφοπλιστική απάντηση: "Παίζω τόσα χρόνια με διαιτητές και δεν έχω φάει κάρτα ή κάνω το ίδιο σερβίς με τον τάδε που παίζει στην Α1 κι αυτός δεν έχει φάει ούτε μία παρατήρηση από διαιτητή. Γιατί λες ότι είναι παράνομο;"

Και υπάρχουν και οι προπονητές της κερκίδας (σ.σ. οι γονείς των παιδιών) που ουρλιάζουν κι αν τους πεις ότι κάνουν τα παιδιά τους παράνομο σερβίς μπορεί και να σε δείρουν...

Να βλέπεις παλιούς- μεγάλους παίκτες που έχουν συνηθίσει να παίζουν με τέτοια σερβίς μπορείς κάπως να τους δικαιολογήσεις. Το να βλέπεις ένα 14χρονο ή 16χρονο να κρύβει επίτηδες τα σερβίς είναι εξωφρενικό. Σημαίνει ότι η ΑΝΟΧΗ που έχουμε δείξει στην Ελλάδα γι αυτό το φαινόμενο τους έδωσε, όχι μόνο πάτημα, αλλά τροφή για να παίρνουν εύκολους πόντους. Και μάλιστα σαν... γάγγραινα εξαπλώνεται, καθώς ακούς άλλα παιδάκια να λένε: "κι εγώ θα τα κρύψω, τι είμαι βλάκας;"

Ο Σιώκος
Πως έφτασε η κατάσταση ως εδώ; Τι λάθη έγιναν; Ολα ξεκινάνε από τότε που υπήρχαν οι διαιτητές και κανείς δεν τιμωρούσε τους παίκτες. Οι περισσότεροι δεν το έβλεπαν  σαν επάγγελμα, δεν ήθελαν το καλό του αθλήματος και το έβλεπαν σαν αγγαρεία. Επομένως το μόνο που έκαναν ήταν να αλλάζουν το σκορ. Με λίγα λόγια... πεταμένα λεφτά για την ομοσπονδία.

Υπάρχουν, όμως και η άλλη κατηγορία των διαιτητών που άμα τους βάλεις μία φωνή δεν σου ξανακάνουν παρατήρηση ή δεν σε τιμωρούν, γιατί δεν θέλουν να χαλάσουν την καρδιά τους. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, αυτοί οι διαιτητές βοήθησαν να φτάσουν τα πράγματα έως εδώ

Κι εύλογα φτάνεις στο ερώτημα ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ; Διαιτητές δεν υπάρχουν κι αυτοί οι λίγοι που έρχονται, κακά τα ψέμματα έρχονται επειδή αγαπάνε το άθλημα κι όχι επειδή βγάζουν κάποιο μεροκάματο.

Υπάρχουν, όμως, καλοί διαιτητές. Οι κ.κ. Ζαχαρόπουλος, Πορφύρης, Σιώκος ξέρουν πολύ καλά τους κανονισμούς κι έχουν τον χαρακτήρα να επιβληθούν μέσα στο γήπεδο. Οπως, επίσης και η κα Στακιά που δεν χάνει ματς από την μεγάλη της αγάπη για το άθλημα.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι υπάρχουν 3-4 άτομα για 10 τραπέζια: "τι μπορούμε να κάνουμε;" είναι η απάντηση που ακούς από τα στόματα των διαιτητών.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ:

Η ομοσπονδία πρέπει να καλέσει αυτούς τους 3-4 διαιτητές που πηγαίνουν σε όλα τα ματς και να τους δώσει της εξής οδηγίες:
1) πρέπει να τηρούνται από όλους η ίδια σκληρότητα. Δηλαδή δεν πρέπει να είναι ο ένας ανεκτικός κι ο άλλος όχι.
2) Οι επιδιαιτητές που βρίσκονται στο ΣΕΦ να εκτελούν χρέη διαιτητή. ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Και τι εννοούμε με αυτό; Αν ρωτήσεις τους προαναφερθέντες διαιτητές ποιοι κάνουν παράνομα σερβίς τους ξέρουν απ' έξω κι ανακατωτά. Να πάνε, λοιπόν, σ' αυτούς και να τους τιμωρούν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, έτσι ώστε να εξαφανιστεί μια και καλή αυτό το φαινόμενο. Καθώς αν πέσουν οι κόκκινες βροχή θα κάνουν κανονικά σερβίς. Οχι μόνο αυτοί, αλλά και η επόμενη γενιά... Μπορεί ορισμένοι να πουν ότι θα στοχοποιηθούν κάποιοι κι έτσι θα γίνει. ΤΟ ΘΕΜΑ, όμως είναι πως αν ήταν σωστοί δεν θα είχαν πρόβλημα.
3) Το ίδιο να γίνει και με τους προπονητές που κάθονται στον πάγκο. Γιατί να δίνουν οδηγίες κατά την διάρκεια του ματς ή να φωνάζουν σαν χούλιγκανς; Αν το κάνουν αυτό να τιμωρηθούν αναλόγως.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, έστω κι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα πρέπει με κάποιο τρόπο να επιβληθούν οι κανονισμοί. Οι προπονητές, είτε θέλετε να το πιστέψετε, είτε όχι μαθαίνουν στα παιδιά να κάνουν παράνομα σερβίς ή να γκαρίζουν όταν κάθονται στον πάγκο.

Μόνο αν λάβετε μέτρα θα αλλάξει αυτό το φαινόμενο, ειδάλλως σε μερικά χρόνια θα κάνουμε βράβευση fair play γιατί ένας αθλητής θα κάνει κανονικά σερβίς. Και μην γελάτε αυτή είναι η πραγματικότητα.

Υ.Γ. Επειδή σε συζητήσεις που έχω κάνει, κάποιοι αναφέρουν παραδείγματα ανεκτικότητας σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα από τους διαιτητές που δεν τιμωρούν τους αθλητές με τα παράνομα σερβίς, έχω να απαντήσω το εξής: Είναι διαφορετικό ένας διαιτητής να μην καταλαβαίνει πιο είναι παράνομο σερβίς και ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ οι δικοί μας ΚΑΛΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ ΦΙΛΟΙ όπως οι Ζαχαρόπουλος, Πορφύρης και Σιώκος να ξέρουν τους κανονισμούς, αλλά να τους ανέχονται, είτε επειδή δεν έχουν πάρει οδηγίες και κατευθύνσεις από την ομοσπονδία, είτε επειδή δεν θέλουν.

Ολοι οι διαιτητές που έρχονται στο ΣΕΦ αγαπάνε το άθλημα κι έρχονται κυρίως γι αυτό τον λόγο, ας βοηθήσουν τότε να λυθεί το πρόβλημα για να βλέπουμε πιο ωραία και κυρίως ΠΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ παιχνίδια

ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΑΤΑΣ


3 σχόλια:

  1. Πολύ σωστό άρθρο! Δυστυχώς φταίνε όλοι οι παράγοντες του αθλήματος (ο καθένας με τον τρόπο του). Το πρόβλημα υπήρχε και όταν υπήρχαν διαιτητές και τώρα που δεν υπάρχουν αν πας να πεις και κάτι στον αντίπαλο (έστω και φιλικά) κινδυνεύεις.. Το πρόβλημα υπάρχει σε όλες τις ηλικίες και τα σχόλια στα πηγαδάκια για αυτούς που το κάνουν εσκεμμένα ή μη είναι υπαρκτά. Ας πάρει επιτέλους μία απόφαση και η ομοσπονδία για αυστηρή τήρηση του κανονισμού έστω όταν υπάρχουν διαιτητές! Ερωτήσεις. Πότε τιμωρήθηκε κάποιος αθλητής ή προπονητής για παραβιάση του κανονισμού (κάρτα, αποβολή, κ.τ.λ.) ? Επίπληξαν ποτέ κάποιον διαιτητή για πλημμελή διαιτησία ? Μήπως πρέπει να μπουν και κάποια ψυχολογικά τέστ στις σχολές διαιτητών (γιατί κάποιοι διαιτητές σου δίνουν την εντύπωση ότι μοιάζουν με κούκλες σε βιτρίνα...). Κάποιοι παίκτες που παίζουν δεκαετίες και μάλιστα έχουν και πανελλήνιες νίκες δεν γνωρίζουν να κάνουν σωστό σερβίς ? Οι προπονητές δεν μπορούν να δείξουν στους αθλητές τους πως γίνεται σωστά ένα σερβίς ?
    Κυρίες και κύριοι καταλάβετέ το. ΕΚΤΪΘΕΣΤΕ ! Ντροπή, ντροπή, ντροπή.......

    Σπύρος.
    (Ενεργός Αθλητής ΕΦΟΕΠΑ και ΠΟΦΕΠΑ, Δόκιμος διαιτητής, προπονητής Ά επιπέδου ΕΦΟΕΠΑ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ27 Ιανουαρίου 2014 στις 10:51 μ.μ.

    Νίκο,θα ήθελα να εκθέσω και γω και ...έμμεσα να απαντήσω σε όσα ανέφερες σχετικά με το θέμα των μη νόμιμων σερβίς και γενικότερα της διαιτησίας.
    α) καλό θα είναι ,όταν εκθέτουμε και μάλιστα γραπτώς τις απόψεις μας για κάποιο θέμα , να αποφεύγουμε γενικεύσεις και εκτιμήσεις ,που ενδεχομένως αδυνατούμε να υποστηρίξουμε και να στηρίξουμε (...διαιτητές που γνωρίζουν τους κανονισμούς ...αλλά δεν τους τηρούν ,γιατί έχουν πάρει οδηγίες και κατευθύνσεις από την ομοσπονδία !!!!!! )
    β) είναι πολλοί οι ικανοί διαιτητές που και τους κανονισμούς γνωρίζουν και την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων πετυχαίνουν
    γ) τα τελευταία χρόνια είναι σε όλους γνωστό ότι οι αγώνες γίνονται κάτω από ειδικό καθεστώς για τους γνωστούς λόγους.Το μόνο που μπορεί να γίνει σ΄αυτό το ειδικό καθεστώς τέλεσης των αγώνων είναι ο παίκτης ή ο προπονητής που κρίνει ότι ο αντίπαλός του παραβιάζει τους κανονισμούς : να σηκώσει το χέρι ,να διακόψει τον αγώνα ,να φωνάξει τον επιδιαιτητή και να αναφέρει το πρόβλημα. Ο επιδιαιτητής μπορεί τότε να ορίσει < διαιτητή > ,έναν από τους 2 επιβλέποντες διαιτητές που έχει στη διάθεσή του (κ. Ζαφείρη ,κ.Αλίκη) .
    Αυτά προς το παρόν , περισσότερα για το θέμα της διαιτησίας...μια άλλη φορά.
    Ηλίας Ζαχαρόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. K. Ηλία να σας απαντήσω και νομίζω ήμουν πολύ συγκεκριμένος: 1) Δεν είπα ποτέ ότι έχετε πάρει οδηγίες να μην τηρείται τους κανονισμούς. Αυτό που είπα, είναι ότι επειδή είστε, συνήθως τρεις διαιτητές, έχετε στο νου σας να... λειτουργήσουν όλα ομαλά και χωρίς προβλήματα με τις εθελοντικές εργασίες (σ.σ. και είναι λογικότατο).
    2) Συμφωνώ, αλλά παλαιότερα που υπήρχαν διαιτητές σε όλα τα ματς αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι απλά άλλαζαν το σκορ και το ξέρετε πολύ καλά...
    3) Αυτό που πρότεινα εγώ είναι να μην περιμένει από τον παίκτη, αλλά να πηγαίνει ο διαιτητής από μόνος του, καθώς γνωρίζει εκ των προτέρων ότι μερικοί παίκτες είναι... αντικανονικοί και θα έπρεπε να πάρουν την πρωτοβουλία. Απλά νομίζω για να γίνει αυτό, θα πρέπει να δοθούν οδηγίες ανάλογες από την ομοσπονδία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή